Páginas

Otras secciones

martes, 25 de febrero de 2020

Endintsanse en la Vall d'Ebo

En aquestes entrades, coneixerem la Vall d'Ebo i els entorns que la conformen destacant les diferents cavitats subterranies que es troben en ella, pero també tractarem temes com l'agricultura o l'história i coneixerem autènitiques joies naturals com els barrancs i sendes d'aquest territori.

Situada en La Marina Alta i delimitant en els termes de Pego i les valls de Laguart i Gallinera, la Vall d'Ebo disposa de un terme d'uns 32 km2, socavats pels nombrosos barrancs que viatgen al llarg d’aquesta vall i foradats per les oscures coves que permaneixen amagades entre la vegetació per a guardar el tresor natural del seu interior.

(Cova del Rull, Autor: Ajuntament de La Vall d'Ebo)

(Barranc del Infern, autor: Hotel Rural Barranc del Infern)

Fent un breu repas a la historia d’aquest territori, veiem que els primers asentaments humans varen ser en el Paleolitic (15000 ac) amb proves evidents com les pintures rupestres situades en la Cova Fosca, on també s’han trobat diferents restes de asentaments del neolitic i la edat de bronze. Aquest terme, en l’epoca dels moriscs estava dividit entre les alqueries de Bisbilan, Ben Icid, Benicais, Serra, Benisuai, Millans, Cairola, Beneseit i La Solana, fins que finalment després de l’expulsió, sols va quedar la vall d’ebo, i va ser repoblada per Bernardo de Sarrià, amb població provinent de les illes mallorquines.

Respecte a l’agricultura, que és el principal motor economic d’aqueta zona, podrem observar que es la tipica de territoris de secà; olivers, ametllers, i també alguns frutals destacant el cirerer.

(foto població i terme, autor: pegoilesvalls.es)

Bordejant els ultims camins rurals, trobem el patrimoni natural, on estan situades les coves, sendes i demés entrons que coneixerem en proximes entrades. Patrimoni natural format per una vegetació tipica del bosc mediterrani: Pi blanc, coscoll, llentiscle, romer, ginebres, sabines, etc, i una extensa fauna, destacant importants aus com els mussols, brufols, tords, teuladíns, rossinyols, i mamifres com la rabosa, gineta, cabra montesa o el teixó. 

Com també podrem observar, al llarg del port de muntanya que puja fins la Vall d’Ebo, aquest territori ha patit la visita de diferents incendis forestals, el més recent l’any 2015, deixant cremades un total de 1804 ha.

(incendi forestal estiu 2015, autor: rtve.es)

Espere que difruteu de les seguents entrades on coneixerem els punts més bonics i singulars que ens podem trobar al llarg d’aquest encantador territori.



No hay comentarios:

Publicar un comentario