martes, 19 de diciembre de 2017

MARIOLA CANTADA

Tal i com vaig mencionar a la primera entrada, més endavant parlaria del cantautor valencià Paco Muñoz per la seua transcendència a nivell musical en la Serra Mariola. Seguidament, vos explique qui va ser Paco Muñoz.
Muñoz és un cantant i escriptor valencià, que va nàixer a València l’any 1939, els inicis del qual van estar recolzats per Ovidi Montllor, un actor i cantautor en llengua valenciana nascut a Alcoi. Muñoz va ser molt popular per la seua especial dedicació a la cançó infantil, amb el suport també de Joan Fuster, escriptor valencià.
Paco Muñoz i Martínez va començar els seues estudis de seminarista influït pel seu oncle el qual va ser rector en Carcaixent. Muñoz va estar uns mesos de rector en Bocairent, d’ací el seu amor i estima per la Serra Mariola. L’any 1975, va començar a actuar en associacions de veïns de València on tocava cançons de Llach i Serrat, entre altres, acompanyat d’una guitarra. La seua presentació oficial va ser al Teatre Micalet el 4 de novembre de 1976.
L’any 2008, el cantautor va anunciar la seua retirada després d’una gira al voltant dels pobles valencians, però abans l’ajuntament de Bocairent li va atorgar la medalla d’Or de la Vila, en un acte que es va celebrar l’onze d’octubre d’aquest mateix any. 
L’artista Paco Muñoz al seu disc “Canta per als xiquets” dedica una cançó a la Serra Mariola anomenada “Serra de Mariola”. La lletra d’aquesta cançó descriu i reflexa a la perfecció aquest entorn, ja que la Serra Mariola és un dels principals pulmons de la província d’Alacant i València.

Al següent enllaç es pot escoltar la cançó completa que Paco Muñoz dedica a la nostra Serra Mariola:

A continuació, destaque el principal fragment de la cançó: 

Serra de Mariola
tota a floretes
tota a floretes sí
tota a floretes no
tota a floretes.
On van les 'socarrades'
a fer botgetes
a fer botgetes sí
a fer botgetes no
a fer botgetes.


Des de la infància, hem cantat aquesta cançó a l’escola de Bocairent la qual ha segut un dels himnes per a tots els xiquets/es de l’escola. Està molt arraigada a la població de Bocairent i a qualsevol que preguntes coneix la lletra i sap cantar-la.

Espere que vos haja agradat el xicotet homenatge a la Serra Mariola i hagueu gaudit escoltant part del folklore valencià de la mà d’un gran cantautor.


No hay comentarios:

Publicar un comentario