viernes, 13 de marzo de 2015

Les dunes de L'ahuir


Les Dunes DE L’Ahuir

 
Les dunes de l’Ahuir son unes dunes situades entre a la platja de Gandia i la de Xeraco. Aquestes dunes tenen un gran valor cultural degut a que es conserven en el seu estat natural com molt poques ho fan al litoral.
A banda de la protecció de costes establerta a tot el litoral peninsular aquestes dunes conten també amb una protecció  adjacent degut a que son un lloc de importància comunitària (LIC).
Les dunes compten amb una biodiversitat particular consistent amb una vegetació dunar que fa de transició cap a una vegetació més d’interior. A mes a mes, habiten en aquestes dunes, especies protegides com els caragols endèmics i el corriol camanegre.
Per tal de garantir la protecció de estes dunes, s’han utilitzat recursos visuals com la senyalització i s’ha delimitat l’accés mitjançant cordons i passarel·les que s’integren amb el paisatge característic del lloc.
Aquestes dunes han resultat ser un tema molt polèmic degut a la mala coordinació de les zones urbanes i urbanitzables. Per sort, un col·lectiu preocupat pel medi han organitzat recol·lectes de firmes així com han ofert conferencies informatives amb activitats dinàmiques per conscienciar a la gent cap a la situació d’aquestes dunes.
Una de les propostes que més ha incidit ha sigut la intencionalitat d’un turisme mes rural i no tan sols enfocat al turisme de platja. Amb aquestes alternatives, no nomes es vol conservar les dunes sinó conscienciar a la gent així com oferir-los una experiència diferent a la esperada obtenint cultura d’interior afegida a la seua primera opció turística.
Pel que respecta a la limitada zona dunar que ens queda, aquesta ha sigut molt atacada per infraestructures urbanes i explotacions paisatgístiques que poc a poc han anat oprimint l’ecosistema tan singular i emblemàtic del nostre patrimoni. Es per això que persones com Jesús Vilaplana, treballen dia a dia per conservar aquesta biodiversitat que tant i tant pot oferir.

Per finalitzar cal afegir que deuríem de potenciar econòmicament el desenvolupament sostenible creant sones de interpretació del patrimoni i fomentant la relació amb la natura de una manera que per als visitants fora satisfactòria i que per a nosaltres ens resulta econòmicament  positiva sense ningun dany secundari a aquest ecosistema com per exemple rutes interpretatives guiades, excursions en bicicleta o inclús rutes submarines on es pugen observar els ecosistemes marins que hi han a la nostra zona.


No hay comentarios:

Publicar un comentario