jueves, 19 de diciembre de 2019

L' AVENC AMPLE

L' AVENC AMPLE




El avenc ample, situat en La Vall d'Ebo, es una cavitat subterranea explorada per primera vegada el 16 de Novembre de 1952, per la secció d'espeleologia del C.E. d'Alcoy. per accedir fins on es troba aquesta joia tan apreciada per els espeleolegs de la zona, tindrem que seguir el port de montanya que puja desde Pego fins a La Vall d'Ebo, i una volta pasat el refugi Ecoburropark, veurem una pista forestal a ma dreta, la seguirem durant uns minuts fins que vegam a ma esquerre el vallat de madera que delimita la boca de la cova. Si disposem del material adecuat i sobretot, del segur esportiu d'aquesta activitat, podrem começar a baixar i veure els tesors que amaga al fons aquesta cova. El primer tram de baixada el farem sense separarnos de la paret, on podem observar la vegetació que creix entre els clavills erosionats i puntiaguts de la pedra calcàrea. Quan duguem uns 20 metres baixats, la cova adobta una forma de campana, per lo que la paret queda al fons i la baixada es convertix en un "volat" (rapel per corda sense tocar paret) fins arribar baix (-60m)


 (imatge recoregut de la baixada, autor: Joan Gimeno)


Una volta ens trobem baix, podrém gaudir de unes vistes al cel rodejades per estes parets, i també ens crida l'atenció una especie de "montanyeta" rodejada de una cinta per a evitar el pas, ja que allí es troba un tresor botanic, la Llengua de cervol (Asplenium scolopendrium) una planta que en aquesta zona de clima mediterrani es molt poc frecuent ja que es desarrolla en unes condicións de ombria i humetat especials.


(imatge Llengua de cervol (Asplenium scolopendrum) Autor: Joan Gimeno)

Després de la baixada i gaudir d'aquestes meravelles de gran valor ecologic, podem aprofitar per a pegar un mosset i preparar-nos per a pasar una estreta gatera de uns 10 metres de llarg que ens portara fins la sala C.E.G, que rep aquest nom perqué en el 2001 va ser descoberta per la secció d'espeleologia del Centre excursionista de Gandia.

      
            (imatge gatera entrada, Autor: Joan Gimeno)

Aquesta sala de grans dimensions, esta composta per una gran cantitat de formacións rocoses com estalactites i estalagmites formades per la lena sedimentació de calç de les gotes d'aigua.

 (imatge formacións, Autor: Joan Gimeno) 

Després de pegar una volta per aquesta sala, tornem a ixir per la mateixa gatera per on hem entrat i finalment sols quedara pujar els 60m per la corda fins arribar dalt. 

Espere que gaudiu d'aquest lloc tan especial per a mi i ja vos contaré en les següents entrades més llocs interesants de La Vall d'Ebo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario